Naturalne barwniki
Czy
zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób dawniej, a pewnie nawet
jeszcze pięćdziesiąt lat temu uzyskiwano np. kolorowe ubrania czy też
farbowano pisanki? Możliwości było wiele, ale każda z nich ma wspólną
podstawę: rośliny – to one nadawały kolor nie tylko ubraniom, ale były
również wykorzystywane do farbowania np. wełny, a dzisiaj nawet jedzenia
– współcześnie głównie kremów do ciast.
Teraz,
gdy praktycznie w każdym sklepie są dostępne barwniki spożywcze, czyli
chemiczne dodatki do żywności nadające jej kolor, które można również
stosować do barwienia innych rzeczy, raczej nie używa się stosowanych
niegdyś do tego samego celu roślin.
Jednakże
jeśli chcesz stworzyć jedyne w swym rodzaju, naturalnie farbowane np.
koszulki, czy też pofarbować pisanki na Wielkanoc, albo mieć kolorowy
krem do ciasta, to poniżej zamieszczam listę wybranych roślin, których
używały nasze babcie, aby uzyskać kolorowe barwniki.
Czerwona kapusta
Czerwona kapusta nadaje ubraniom fioletowy kolor. Wystarczy ją poszatkować i wydusić, aby uzyskać barwiący sok.
Buraki
Buraki po ugotowaniu dają intensywnie bordowy kolor. Do zabarwienia spożywczych rzeczy można dodać sok z surowego buraka.
Herbata
Aby uzyskać intensywny brązowy kolor, wystarczy zaparzyć bardzo mocną herbatę .
Cebula
Cebula farbuje materiały na żółto, aby uzyskać ten kolor należy zagotować jej łupiny.
Tak przygotowanego barwnika używa się również do farbowania pisanek.
Zielone żyto
Gdy ugotujemy niedojrzałe zielone żyto to uzyskamy kolor zielony.
Kora dębu
Tak samo jak przy poprzednich roślinach, korę dębu wystarczy zagotować, aby uzyskać brązowy kolor.
Kurkuma
Kurkuma
daje bardzo intensywny, ciepły żółty kolor i aby go uzyskać wystarczy
ją zetrzeć i pozyskany proszek wsypać do ciepłej wody.
Szpinak
Po wyciśnięciu szpinaku uzyskujemy sok – zielony barwnik, który współcześnie używany jest do barwienia kremów do ciast.
Pamiętaj,
żeby utrzymać intensywny kolor barwionych rzeczy i by się lepiej
trzymał należy do kolorowego soku czy też wywaru dodać odrobinę octu.
Opracowała Alicja Pacek
Komentarze
Prześlij komentarz