Rośliny, które nie chcą być zapomniane - rośliny pomagające z pamięcią.
Czy zdarzało Wam się kiedyś, że nie ważne jak bardzo próbowaliście coś zapamiętać, zawsze wypadało wam to z głowy? Pamięć nie jest przydatna jedynie do nauki, ale również w życiu codziennym i biznesie. Oprócz specjalnych metod zapamiętywania mogą pomóc również niektóre rośliny! W dzisiejszym blogu dowiecie się, jakie rośliny możecie wpleść w swoją dietę by polepszyć swoją pamięć!
Orzechy włoskie
Regularne spożywanie orzechów sprzyja rozwojowi funkcji naszego mózgu. Dzięki orzechom zawierającym kwas lanolinowy, który jest niezbędny do prawidłowej pracy komórek nerwowych oraz lecytynę - jeden z najzdrowszych tłuszczy. Poprawiają one pracę mózgu przez polepszenie przepływu krwi, dzięki czemu nasz organizm lepiej dostarcza substancje odżywcze i tlen komórkom mózgu. Duże ilości orzechów w codziennej diecie polecana się osobom z objawami przemęczenia zaburzeniami koncentracji oraz depresją.
Głóg
Tak jak orzechy, również kwiaty głogu polepszają krążenie. Działa również rozkurczowo oraz przeciwzapalnie, co może obrzęki i bóle, co znacznie poprawia samopoczuciu. Napar z głogu pomaga również się uspokoić i wyciszyć, co może pomóc osobom przemęczonym pracą i pod stałym stresem.
Rozmaryn lekarski
Rozmaryn najlepiej znany jest jako przyprawa, lecz zioło to podobnie do poprzednich roślin polepsza pamięć poprzez zwiększanie przepływu krwi, szczególnie przez mózg. Wykonywane z niego ekstrakty zawierające przeciwutleniacze mogą
również wspomagać uczenie się i zapamiętywanie oraz redukować objawy łagodnych
zaburzeń poznawczych, które często mogą zwiastować rozwój demencji. Rozmaryn lekarski bardzo często polecany jest osobom z migrenowymi bólami głowy, zdolnościami do omdleń oraz osobom osłabionym.
Zielona herbata
Herbata najlepiej jest znana za możliwość robienia z niej napoju o różnym właściwościach. W zależności od natężenia herbaty może ona mieć właściwości uspokajające ze względu na lekki i przyjemny smak oraz zapach lub właściwości pobudzające ze względu na występowanie w niej kofeiny i teiny. Napar pitny z zielonych liści herbaty zawiera znacznie ilości przeciwutleniaczy, które w tym przypadku reprezentowane są przez grupę polifenoli. Poprawiają one jasność umysłu, zwiększają zdolność koncentracji i uczenia się. Najnowsze badania wskazują na zwiększanie aktywności kory przedczołowej, która odpowiada za złożone funkcje poznawcze i intelektualne.
Źródła:
https://www.grinday.com/blog/pamiec-i-koncentracja/najlepsze-rosliny-wspomagajace-pamiec-i-koncentracje/
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/rozmaryn-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-aa-UhXF-2bJy-dP1a.html
Komentarze
Prześlij komentarz